Potřebujeme:
250 g bezlepkové směsi BREADS & BAGUETTES (Adveni modrá)
150 ml vlažné vody
lžíce olivového oleje
1 vejce
zarovnaná lžička soli
0,5 polévkové lžíce kmínu
2 - 3 uvařené brambory (já vařila ve slupce)
7 g sušeného droždí (1 balíček) nebo půl kostky čerstvého droždí 
1 lžička třtinového cukru
Chléb lze upéct také v pekárně na chleba. Já si v ní nechala umíchat a vykynout těsto. Do formy jsem jako první dala tekuté suroviny a koření, pak mouku. Po promíchání jsem přidala rozmačkané vychladlé brambory a nakonec droždí. Po ukončení kynutí v pekárně jsem těsto přendala na pomoučněný vál a několikrát přeložila. Vytvarovala jsem si bochník a vložila do mísy vyložené pečícím papírem k dalšímu kynutí a udržení tvaru bochníku. Nechala jsem kynout cca 30 minut. Po nakynutí jsem bochník přenesla do pekáče, nařízla a postříkala rozprašovačem s vlažnou vodou. Troubu jsem si předehřála na program horní - dolní ohřev a 250 °C. Na dno trouby jsem dala druhý pekáč a do něj nalila cca 1,5 litru vroucí vody. Troubu jsem rychle zavřela, aby pára zůstala uvnitř. Pekáč s chlebem jsem vložila do rozpálené trouby a pekla 20 minut. Poté jsem pekáč s vodou vyndala, snížila teplotu na 200 °C a pekla ještě cca 20 - 30 minut. Upečený chléb vyzkoušíme špejlí a pokud je hotový, necháme vychladnout na mřížce.
#bezlepku
Back to Top