Připravit krémovou a chuťově lahodnou paštiku je opravdu snadné. 
Potřebujeme: 
1kg farmářských kuřecích jater, 2 lžíce olivového pleje, 250 g másla plus na „zavíčkování“, 2 cibule, sušený česnek, kmín, tymián + čerstvý na ozdobu, čerstvě namletý muškátový oříšek, 3 dcl suchého bílého (nebo 1 dcl portského), 200 ml smetany, pepř a sůl
Jak na to:
Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Do větší pánve přidáme olivový olej, rozehřejeme a vložíme cibuli a koření (bez soli). Restujeme na střední výkon, dokud nezačne cibulka lehce zlátnout. Následně přidáme všechna játra a restujeme tak, aby uvnitř nebyla syrová, ale zůstala měkká. Pak přidáme víno a ještě chvíli restujeme, dokud se všechen alkohol neodpaří. Přidáme smetanu a jakmile se prohřeje (nemusí vařit), celou směs přesuneme do mixéru. Rozmixujeme na hladký krém, přidáme sůl, případně ještě víc pepře a po kouskách vmixujeme máslo.  Ochutnáme a případně dochutíme. Přepasírujeme ještě přes jemné sítko, aby byla ve výsledku paštika hladká, bez větších kousků.  Naplníme čisté sklenice, ale necháme si ještě místo pro máslové „víčko“.  Vychladlou paštiku ozdobíme snítkou tymiánu a zalejeme trochou rozehřátého másla. 

Back to Top