Co budeme potřebovat:
1 kg vepřového masa (já použila kotletu)
10 g pragandy (rychlosůl)
10 g kuchyňské soli
2 dcl vody
1,5 lžíce medu

Maso odblaníme a nakrájíme na kostky asi 1 - 1,5 cm (jsou lepší menší kostky, aby šunka lépe držela pohromadě). Hrstku masa si vždy rozmixuji, je to skvělé na tvorbu pojiva. Všechno připravené maso vložíme do mísy. Přisypeme sůl. Jemně zamícháme a přidáme med. Opět zamícháme. Následně je na řadě důkladné hnětení. Hnětení a míchání šunky provádíme pečlivě a snažíme se maso neustále jakoby masírovat a mačkat. Maso začne postupně vylučovat bílkovinu. Pak přidáváme postupně vodu, neustále mícháme, až se kolem masa začíná tvořit lepící hmota. Je důležité vytrvat a míchat cca 15 minut. Jakmile je hmota důkladně promíchaná, dáme do lednice na 24h odležet. Dávám už rovnou v šunkovaru, přijde mi, že pak lépe drží tvar. Je potřeba pořádně vytlačit vzduch. Do hrnce s vodou vložíme šunkovar. Vaříme na mírném stupni 90 - 120 minut. Poté dáme šunkovar do ledové vody.  Až je šunka vychlazená, můžeme ji vyklopit z formy a začít krájet.
Dobrou chuť.
Back to Top