Tak  jsem díky receptu na Rohlíku vyzkoušela uvařit sirup na svařák.
Hotový sirup se při nalévání jemně táhne a ta chuť a vůně... och, to je prostě boží. 
Až přijde ta chvíle, kdy dostanete chuť se zahřát svařeným vínem, dávkujte na cca 200 ml vína asi dvě velké polévkové lžíce tohoto skvělého sirupu. Taky je moc dobrý i v černém čaji, vhodný je i na dochucení grogu, ale skvěle s ním ochutíte i obyčejnou vodu.
Výsledek vás mile překvapí.
Recept jsem si přizpůsobila podle sebe (a surovin, které byly doma :)).
Na zhruba litr sirupu budete potřebovat:
1 kg cukru
1 l vody
25 g badyánu (celého)
10 g hřebíčku (celého)
30 g skořice (celé)
5 g nové koření (celé)
Kůra z 1 citronu 
Kůra z 1 pomeranče 
(Kůru oškrábejte škrabkou)
Postup přípravy:
Ve velkém hrnci nechejte cukr bez míchání nasucho rozpustit na středně silném žáru (můžete jemně podlít vodou, pokud se obáváte, že jej připálíte). 
Jakmile se začne cukr hezky rozpouštět, ztlumte teplotu a počkejte si na zlatou karamelovou barvu. Pak jej zalijte vodou. Karamel ztuhne a vytvoří prapodivné útvary, ale neobávejte se, vařením se rozpustí. 
Do vroucího sirupu přidejte koření a kůru, nechejte cca 5 minut povařit a nechejte přes noc odležet. Druhý den hotový sirup přeceďte a nalijte do velké lahve a uložte do tmy. 
Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.
Back to Top