Když vás začne zlobit žlučník, tak vám to velmi zasáhne do stravovacích návyků. Jednou za čas zlobí ten můj. No, vypadá to, že já o ten svůj asi přijdu, ale než se tomu tak stane, tak dodržuji dietu a snažím se dát žlučníku klid a budu doufat, že bych se třeba mohla operaci vyhnout, ale přece jen uvidím, co na to lékaři. Prozatím jím dietně a abych si mohla dát i svou oblíbenou "koprovku" tak jsem si ji připravila podle paní Marcely (trochu jsem si ji přizpůsobila) a musím tedy uznat, že je snad ještě chutnější, než připravovaná klasickou cestou.
Potřebujeme (já ji připravila i dětem, recept je na cca 4 porce):
1 l kefíru (1,1 % tuku) + cca 200 ml mléka (nejlépe odtučněné)
1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
Svazek čerstvého kopru 
2 rovné polévkové lžíce krupicového cukru
Sůl
libové maso (hovězí, telecí, vepřová kýta, drůbeží bez kůže)
Brambory

Maso (krůtí prso) jsem si nakrájela na kostičky a podusila s trochou vody, přidala jsem pouze sůl a bylinky. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě (bez kmínu).
Mezitím jsem si v hrnci smíchala kefír a mléko. Nakyslý kefír v omáčce nahrazuje ocet (ten je při dietě č. 4 tabu). Provařila jsem na mírném ohni cca 15 - 20 minut. Často metličkou omáčku promícháváme. Po cca 10 minutách jsem přidala nasekaný kopr. Nakonec ochutíme solí a dle potřeby přidáme cukr, opět promícháme. Zahustila jsem hladkou moukou rozmíchanou v troše mléka, provařila a odstavila z plotny.
Omáčku můžete bez obav jíst při zánětu žlučníku a slinivky břišní, po operaci žlučníku, po infekční žloutence, střevních dyspepsiích a střevním kataru.
Původní recept: Vaříme s Marcelou
Back to Top