Luštěniny jsou stále hodně opomíjené a je to veliká škoda. Tento jednoduchý fazolový guláš vás jistě přesvědčí, abyste luštěniny vařili častěji. Recept je skromný, nepotřebujete maso, ale vystačíte si s kouskem uzeniny.
Potřebujeme: 500 g bílých fazolí, uzeninu dle chuti, rajský protlak, 3 lžičky mleté papriky, cibuli, chilli, 2 lžíce mouky, olej, sůl
Fazole namočíme přes noc do vody. Po nabobtnání je vložíme i s vodou do hrnce (kdo má tlakový, bude mít vaření jednodušší a rychlejší). Na cibulce osmažíme kousek uzeniny, přidáme fazole, zalejeme vodou, okořeníme a dusíme. Ke konci vaření jsem přidáme mletou papriku, chilli a protlak, krátce povaříme a zahustíme. Na pánvičce orestujeme uzeninu a nazdobíme jí hotové fazole.
Domácí houstičky:
Těsto jsem si umíchala v pekárně (200 ml vody, půl lžičky cukru, lžička soli, slunečnicová semínka, půl kostky čerstvého droždí, cca 300 g hladké mouky a trocha oleje). Vytvarovala jsem si malé houstičky a naskládala je do pekáče jako Honzovy buchty. Nechala nakynout. Pak jsem je potřela olivovým olejem smíchaným s provensálským kořením. Pekla jsem cca 20 minut při 180 stupních v předem vyhřáté troubě.
Back to Top