Potřebujeme:
600 g cibule
200 g strouhaného sýra
1 litr vývaru
200 ml suchého bílého vína
krajíčky světlé bagety
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžíce másla
1 lžička cukru1 lžička medu
sůl & pepř

Postup:
Cibuli oloupeme a překrojíme na půl a následně nakrájíme na půl centimetru silné plátky. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem a vložíme polovinu cibule. Restujeme do té doby tak, aby byla cibule místy zlatá. Pokud hrozí připálení, podlijeme trochou vína a pokračujeme v restování. Takto podlijeme ještě 2 - 3x, dokud nebude mít cibule zlatou barvu.
Máme-li hotovou první polovinu cibule, přidáme i zbývající a necháme ji změknout. Nakonec přidáme cukr a med a mícháme dokud se nerozpustí.
Cibuli v hrnci zaprášíme moukou (pomáhám si malým sítkem) a promícháme tak, aby se mouka rozpustila (a neměli jste v polévce noky :)). Přilijeme třetinu vývaru a důkladně zamícháme. Následně přidáme zbývající vývar a víno, ochutíme a pozvolna vaříme (za občasného míchání) přibližně 25 minut.
V mezičase při vaření polévky si připravíme bagety.  Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Krajíčky bagety jemně zakápneme olivovým olejem a hustě posypeme strouhaným sýrem a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Zapékáme dokud se sýr nerozteče (cca 5 minut) a okraje bagety nezezlátnou.
Polévku ochutnáme, popřípadě dochutíme, rozdělíme do misek a ozdobíme zapečenými sýrovými bagetami.
Dobrou chuť :) 
Back to Top