Na toast potřebujeme:
1 tvrdší avokádo
50 g ředkviček
20 g jarní cibulky
2 plátky celozrnného chleba
2 vejce
Sůl
Pepř
Avokádo zbavíme slupky a pecky a nakrájíme jej na kostičky. Ředkvičky a cibulku nakrájíme na plátky. Připravíme si sázená vejce – stačí je rozklepnout na rozehřátou pánev a přiklopit pokličkou (nejlépe průhlednou) na zhruba 4 - 5 minut, osolíme, opepříme. Vejce pečeme, dokud není bílek zcela propečený a žloutek dle chuti. Připravíme si plátky chleba a nazdobíme dle chuti.  
Chléb s Nivou:
250 g Adveni modrá 
200 ml vlažné vody
2,5 g soli
0,5 lžíce kmínu
1 lžíce oleje
75 g strouhané Nivy
0,5 kostky droždí
Chléb lze upéct také v pekárně na chleba. Já si v ní nechala umíchat a vykynout těsto. Do formy jsem jako první dala tekuté suroviny a koření, pak mouku. Po promíchání jsem přidala strouhanou Nivu a nakonec droždí. Po ukončení kynutí v pekárně jsem těsto přendala na pomoučněný vál a několikrát přeložila. Vytvarovala jsem si bochník a vložila do mísy vyložené pečícím papírem k dalšímu kynutí a udržení tvaru bochníku. Nechala jsem kynout cca 30 minut. Po nakynutí jsem bochník přenesla do pekáče, nařízla a postříkala rozprašovačem s vlažnou vodou. Troubu jsem si předehřála na program horní - dolní ohřev a 250 °C. Na dno trouby jsem dala druhý pekáč a do něj nalila cca 1,5 litru vroucí vody. Troubu jsem rychle zavřela, aby pára zůstala uvnitř. Pekáč s chlebem jsem vložila do rozpálené trouby a pekla 20 minut. Poté jsem pekáč s vodou vyndala, snížila teplotu na 200 °C a pekla ještě cca 20 - 30 minut. Upečený chléb vyzkoušíme špejlí a pokud je hotový, necháme vychladnout na mřížce.
#bezlepku
Back to Top