Kdo ještě neochutnal dýňové pečivo, o hodně přišel. Já jej letos pekla poprvé a musím uznat, že skvěle chutná, má krásnou barvu a navíc nám to doma při pečení krásně ovonělo příjemně nasládlou vůní.
Suroviny:
dýně Hokkaidó, kostka droždí, 1 lžička cukru, 150 ml mléka, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 250 g - 300 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 5 g vlašských ořechů
Postup přípravy:
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky. Rozložíme na plech, mírně osolíme a pokapeme olejem a pečeme v troubě na 190 °C cca 45 minut doměkka. Poté rozmačkáme na pyré. Mezitím v misce rozmícháme kostku droždí s vlažným mlékem a lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do vychladlého pyré z dýně přimícháme kvásek, olivový olej, sůl a postupně přisypáváme mouku a hněteme. Následně překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na bochánky. Necháme ještě přikryté chvíli kynout. Pak každý bochánek svážeme provázkem. Neutahujeme. Pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou oleje a pečeme cca 30 minut v troubě na 200°C. Necháme vychladnout a pak opatrně odstraníme provázek a do středu housky zapíchneme na ozdobu kousek jádra vlašského ořechu jako stopku dýně.
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky. Rozložíme na plech, mírně osolíme a pokapeme olejem a pečeme v troubě na 190 °C cca 45 minut doměkka. Poté rozmačkáme na pyré. Mezitím v misce rozmícháme kostku droždí s vlažným mlékem a lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do vychladlého pyré z dýně přimícháme kvásek, olivový olej, sůl a postupně přisypáváme mouku a hněteme. Následně překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na bochánky. Necháme ještě přikryté chvíli kynout. Pak každý bochánek svážeme provázkem. Neutahujeme. Pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou oleje a pečeme cca 30 minut v troubě na 200°C. Necháme vychladnout a pak opatrně odstraníme provázek a do středu housky zapíchneme na ozdobu kousek jádra vlašského ořechu jako stopku dýně.
Dobrou chuť
TIP: Z těsta lze vytvořit jakékoliv tvary, výborné je i na chléb posypaný dýňovými semínky.