![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/8d043e82-b22e-43db-8c54-dfabaa2940a2_rw_3840.jpg?h=ffc27aeee1d1e35debbff7046a997477)
Kdo ještě neochutnal dýňové pečivo, o hodně přišel. Já jej letos pekla poprvé a musím uznat, že skvěle chutná, má krásnou barvu a navíc nám to doma při pečení krásně ovonělo příjemně nasládlou vůní.
Suroviny:
dýně Hokkaidó, kostka droždí, 1 lžička cukru, 150 ml mléka, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 250 g - 300 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 5 g vlašských ořechů
Postup přípravy:
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky. Rozložíme na plech, mírně osolíme a pokapeme olejem a pečeme v troubě na 190 °C cca 45 minut doměkka. Poté rozmačkáme na pyré. Mezitím v misce rozmícháme kostku droždí s vlažným mlékem a lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do vychladlého pyré z dýně přimícháme kvásek, olivový olej, sůl a postupně přisypáváme mouku a hněteme. Následně překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na bochánky. Necháme ještě přikryté chvíli kynout. Pak každý bochánek svážeme provázkem. Neutahujeme. Pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou oleje a pečeme cca 30 minut v troubě na 200°C. Necháme vychladnout a pak opatrně odstraníme provázek a do středu housky zapíchneme na ozdobu kousek jádra vlašského ořechu jako stopku dýně.
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky. Rozložíme na plech, mírně osolíme a pokapeme olejem a pečeme v troubě na 190 °C cca 45 minut doměkka. Poté rozmačkáme na pyré. Mezitím v misce rozmícháme kostku droždí s vlažným mlékem a lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do vychladlého pyré z dýně přimícháme kvásek, olivový olej, sůl a postupně přisypáváme mouku a hněteme. Následně překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na bochánky. Necháme ještě přikryté chvíli kynout. Pak každý bochánek svážeme provázkem. Neutahujeme. Pomocí mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem s trochou oleje a pečeme cca 30 minut v troubě na 200°C. Necháme vychladnout a pak opatrně odstraníme provázek a do středu housky zapíchneme na ozdobu kousek jádra vlašského ořechu jako stopku dýně.
Dobrou chuť
TIP: Z těsta lze vytvořit jakékoliv tvary, výborné je i na chléb posypaný dýňovými semínky.
![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/13764b57-feb6-4889-816d-04d0fff847d0_rw_1920.jpg?h=fa2d89cbd5456be2672602be591a7553)
![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/484b204f-3765-41c8-82bb-864e5fab98d7_rw_1920.jpg?h=fef7f3ab2ac20ea6f61704bee992931f)
![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/1155d996-4a2e-4727-8899-2d5b1b493003_rw_1920.jpg?h=3ee65f5959daeac2a629a8eaad472c56)
![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/3b0a0c36-9ea7-47d4-be42-6f8f724fb57b_rw_1920.jpg?h=12b2281259576700d6cba575835e0236)
![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/fc56009d-bcbd-4df7-b0d7-76cd004938e0_rw_1920.jpg?h=cd15cf7e420887c3eb7f20ecd2493acc)
![](https://cdn.myportfolio.com/10844439-c075-42a6-8636-7edb52090099/b6ca2ab0-0888-4370-b436-de609af83867_rw_1920.jpg?h=bb032a8e6d367f803b51b195102af0cd)